Ana içeriğe atla

Lasker Tuzağı



Reddedilen Vezir Gambitinde uygulanan bir tuzaktır. Siyah korumasız olarak piyonu e5 sürdükten sonra Siyahın lehine bir kaç yol vardır. Beyaz e5 aldıktan sonra Siyah soğuk kanlılıkla d4 sürer Beyaz üzerinde büyük baskı hissedebilir fakat Beyaz soğukkanlılıkla üstünlüğü kolaylıkla ele geçirebilir. 



Hamleler:

1. d4 d5 2. c4 e5 3. dxe5 d4 4. e3 Fb4+ 5. Fd2 dxe3 6. Fxb4? exf2+! 7. Şe2 ( piyonu alamaz çünkü veziri düşer.) 7. ... fxg1=A+ ( burada neden vezir almadı? Çünkü hamle önceliğini Beyaza verir siyah ve oyun eşitlenir. Vezir aldığını düşünelim 7. .... fxg1=V? 8. Vxd8! Şxd8 9. Kxg1 oyun eşittir.)  8. Şe1 ( Beyaz kalesiyle neden atı yemedi diye düşünebilirsiniz. Bunun cevabı basittir. Fg4+ ile Siyah, Beyazın vezirini alabilir.) 8. ... Vh4+ 9. Şd2 ( Beyaz g3 oynayamaz çünkü Ve4 + ile Şah Kale çatalı atar.)  9. ... Ac6 ( Siyah tempoyla file saldırır. Oyun tamamen Siyahın kontrolünde geçer.)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paul Morphy - Adolf Anderssen ( Paris - 1858 )

Amerikalı bir satranç ustası, Paul Charles Morphy. Ailesi birer hukukçuydu aynı zamanda ailede satranç her pazar düzenli olarak oynırdı. Amcası Morphy'e göre "ona kimse satranç oynamayı öğretmedi sadece başkalarının oyunlarını izleyerek öğrendi" der. O şüphesiz bir satranç dehasıydı ve dönemin güçlü oyuncularından Adolf Anderssen' e karşı oyunun analizini bulabilirsiniz.

Tembel, Çoban ve Legal Matları

  Herkese selamlar! Bir çok satranç oyuncusu rakibini oyun başlar başlamaz mat etmek ister fakat bu çoğu zaman mümkün değildir. Fakat unutmamak gerekir ki satrançta en kısa mat iki hamlededir. Bu mata da tembel matı denmektedir. Bunun yanında çoban matı ya da legal matı da vardır. Ve daha bir çok tuzak. Her oyuncu bu matları bilmeli ve basit matlara düşmemelidir. Aşağıda bu matların kombinezonlarını görebilirsiniz.

Fianchetto Nedir? | Satranç Terimleri

Fianchetto, İtalyanca bir kelime olup fillerin uzun diyagonalde gelişmesi manasına gelir. Fianchetto ilk olarak b ve g hattındaki piyonları sürerek daha sonra da filleri geliştirerek yapılır.