Ana içeriğe atla

Tembel, Çoban ve Legal Matları

  Herkese selamlar! Bir çok satranç oyuncusu rakibini oyun başlar başlamaz mat etmek ister fakat bu çoğu zaman mümkün değildir. Fakat unutmamak gerekir ki satrançta en kısa mat iki hamlededir. Bu mata da tembel matı denmektedir. Bunun yanında çoban matı ya da legal matı da vardır. Ve daha bir çok tuzak. Her oyuncu bu matları bilmeli ve basit matlara düşmemelidir. Aşağıda bu matların kombinezonlarını görebilirsiniz.

Tembel Matı 

Satrançtaki en kısa mattır.  1. f3 e5 2. g4 Vh4#


Çoban Matı 

1. e4 e5 2. Fc4 Ac6 3. Vf3 ( ya da burada Vh5 te geline bilirdi. Amaç f7 karesine baskı uygulamak.) d6 4. Vxf7# 

Legal Matı

1. e4 e5 2. Af3 d6 3. Ac3 h6 4. Fc4 Fg4 5. Axe5 Fxd1 6. Fxf7+ Şe7 7. Ad5# (Benim en sevdiğim mat modeli sanırım sebebi de vezir fedası verip 2 hamle sonra beyazların mat ettiği için. Gerçi siyahlar, beyazların Axe5 hamlesine karşı dxe5 yapıp engellemeye çalışabilirler fakat bu durumda da bir piyon geride olurlar ve beyazlar açık ara üstündür.)

 

Caro-Kann Savunmasında bir tuzak ( Bonus) 

1. e4 c6 2. d4 d5 3. Ac3 dxe4 4. Axe4 Ad7 5. Ve2 Agf6 6. Ad6# 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Paul Morphy - Adolf Anderssen ( Paris - 1858 )

Amerikalı bir satranç ustası, Paul Charles Morphy. Ailesi birer hukukçuydu aynı zamanda ailede satranç her pazar düzenli olarak oynırdı. Amcası Morphy'e göre "ona kimse satranç oynamayı öğretmedi sadece başkalarının oyunlarını izleyerek öğrendi" der. O şüphesiz bir satranç dehasıydı ve dönemin güçlü oyuncularından Adolf Anderssen' e karşı oyunun analizini bulabilirsiniz.

Fianchetto Nedir? | Satranç Terimleri

Fianchetto, İtalyanca bir kelime olup fillerin uzun diyagonalde gelişmesi manasına gelir. Fianchetto ilk olarak b ve g hattındaki piyonları sürerek daha sonra da filleri geliştirerek yapılır.